Przepisy na zdrowe dania z błonnikiem

Pad thai, czyli Azja na talerzu

Pad thai, czyli Azja na talerzu

Pad thai to jeden z moich ulubionych tajskich przysmaków. Pierwszego pad thaia przygotowała dla mnie przyjaciółka, a ja przepadłam bez pamięci. Od tamtej pory bardzo często, kiedy jem na mieście, stawiam na to danie. Nie mam pojęcia, jak to się stało, ale dopiero teraz, po kilku latach postanowiłam przygotować pad thaia w domu. Zawsze wydawało mi się, że to bardzo skomplikowane danie, do którego potrzebne są specjalne składniki, które trudno zdobyć. Nic bardziej mylnego – wszystkie znaleźć można w większym markecie.

 

Składniki:

  • paczka szerokiego makaronu ryżowego
  • olej
  • czerwona cebulka
  • papryka
  • 1/2 cukinii
  • tofu naturalne
  • łyżka błonnika
  • łyżka masła orzechowego
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych

 

Sos:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z cytryny/a najlepiej limonki
  • 1-2 łyżki pasty tamaryndowej (jeśli jest bardzo gęsta, wystarczy 1 łyżka)
  • 3 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka płatków chili

 

Przygotowanie:

Ugotuj makaron. Odcedź i przepłucz zimną wodą.

Wszystkie składniki sosu wymieszaj dokładnie w miseczce.

Na patelni rozgrzej olej.

Dodaj cebulkę pokrojoną w piórka.

Przesmaż chwilę, po czym do cebuli dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i cukinię – możesz pokroić na plasterki.

Po ok.5 minutach dodaj tofu, błonnik i masło orzechowe.

Całość zamieszaj, by składniki dobrze się połączyły.

Dodaj makaron i smaż ok.5 minut (po jakichś 2-3 minutach dodaj sos).

Całość przełóż na talerze, posyp kiełkami fasoli mung oraz posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Podawaj z ćwiartką cytryny/limonki.