Przepisy na zdrowe dania z błonnikiem

Ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami

Gdyby ktoś zapytał, z czym kojarzy mi się dom rodzinny, jedną z moich odpowiedzi byłoby ciasto drożdżowe. Drożdżowiec to smak domu i wakacji. Bo w wakacje mama zawsze piecze drożdżowe z owocami, które znika w mgnieniu oka. Zjada się je na śniadanie (koniecznie z masłem), w wersji solo, przechodząc z kuchni do pokoju i w towarzystwie kawy. Ciasto drożdżowe jest pyszne, pięknie pachnie i po prostu nie sposób mu się oprzeć. A że na wakacje czekam w tym roku jak nigdy, postanowiłam przywołać lato już dziś. Przed Państwem ciasto drożdżowe z owocami.

 

Składniki

 

Ciasto:

  • kostka pokruszonych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka zimnego mleka
  • 4 roztrzepane jajka
  • 4-5 szklanek mąki pszennej (w zależności od puszystości)
  • łyżka błonnika

 

Kruszonka:

  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej

 

+ owoce (u mnie to były akurat śliwki)

 

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsyp do miski według kolejności (mąki tylko 3-4 szklanki – pozostałą część później).

! Produkty rozkładaj warstwowo, równomiernie na powierzchni miski.

! Nie mieszaj.

Odstaw całość na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Przykryj ręcznikiem/ściereczką.

Po dwóch godzinach wymieszaj, dodaj resztę mąki.

Ciasto przełóż do formy.

Na górze ułóż owoce.

Składniki kruszonki połącz ze sobą i pokrusz na ciasto.

Piecz w temp.180 st. 35-45 minut.

 

Uwaga

Ciasto, jak najbardziej, może być bez owoców. Osobiście takie ciasto najbardziej lubię jesienią i zimą. W lato szaleję jednak z owocami.