Przepisy na zdrowe dania z błonnikiem

Makaron zapiekany z zielonymi warzywami

Makaron zapiekany z zielonymi warzywami

Makaron zapiekany z zielonymi warzywami to bardzo proste danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Chrupiący, świeży brokuł, szpinak i cukinia to samo zdrowie. Do tego makaron, w którego wnętrzu kryje się śmietankowy sos… Całość podkręciłam dodając błonnik owsiany, dzięki czemu po zjedzeniu przez długi czas nie odczuwamy głodu. Taki makaron zasmakuje wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywianiu.

 

Składniki: 

  • paczka makaronu (najlepiej penne)
  • 2 cukinie
  • duży brokuł
  • pół paczki szpinaku
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała śmietana 18%
  • 2 jajka
  • łyżka błonnika
  • sól i pieprz
  • kilka plastrów żółtego sera
  • olej

 

 

Przygotowanie:

Ugotuj makaron.

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki.

Rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek.

Umyj cukinie i brokuł. Brokuł podziel na małe różyczki, cukinie pokrój w plasterki lub kostkę.

Dodaj zielone warzywa do cebuli i czosnku.

Przykryj patelnię, warzywa muszą zmięknąć – możesz dodać trochę wody.

Włącz piekarnik, rozgrzej do 180 st.

Kiedy warzywa będą gotowe, połącz je w dużej misce razem z makaronem.

Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

Przełóż makaron z warzywami do naczynia żaroodpornego.

W oddzielnej miseczce połącz śmietanę, łyżkę błonnika i jajka, dodaj pieprz i sól.

Makaron z warzywami zalej śmietaną.

Na wierzch połóż kilka plastrów żółtego sera.

Całość zapiekaj 15 minut.

 

 

Porady: 

Jak napisałam wyżej, najlepiej sprawdzi się makaron penne. Po zalaniu wszystkiego śmietanką, część płynu znajdzie się w środku makaronu.