Przepisy na zdrowe dania z błonnikiem

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Banany to świetne owoce. Smakują w wersji solo jak i koktajlu czy cieście. Mogą zastąpić jajka w diecie wegańskiej, doceniają je także sportowcy. Ale co z bardzo dojrzałymi bananami? Znacie ten moment, kiedy domownicy omijają dojrzałe banany szerokim łukiem? Co zrobić z takimi owocami? Odpowiedź jest jedna: chlebek bananowy!

 

Chlebek bananowy sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek, jak i przekąskę w ciągu dnia.

 

Składniki: 

4 dojrzałe banany + 1 na wierzch

1,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżki miodu

1 jajko (w wersji wegańskiej można pominąć)

1/3 szklanki oleju

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżka błonnika (np.jabłkowego)

garść płatków migdałowych

 

 

Przygotowanie: 

Obierz banany ze skórki, cztery z nich rozgnieć w misce widelcem.

Dodaj pozostałe składniki (za wyjątkiem banana).

Dokładnie wymieszaj.

Przełóż całość do keksówki posmarowanej olejem.

Banana, który został, przekrój wzdłuż i wciśnij na wierzch ciasta.

Piecz przez 50min. w temperaturze 170st.

 

 

Chlebek bananowy wychodzi słodki, lekko mokry i bardzo sycący. Nie pomijajcie migdałów/orzechów – moim zdaniem są naprawdę ważne.