Przepisy na zdrowe dania z błonnikiem

Makaron ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym

Makaron ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym

 

Makaron ze szpinakiem zawsze kojarzył mi się z nudą. Bo jak makaron i szpinak, to czosnek i feta. Wszystko zmieniło się, kiedy moja koleżanka Magda, poczęstowała mnie makaronem ze szpinakiem w kremowym sosie z mleczka kokosowego. Zwariowałam zupełnie i po lekkiej modyfikacji przepisu stworzyłam danie, któremu trudno się oprzeć. Makaron ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym na stałe zagościł w naszym menu.

 

Składniki:

  • paczka szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • puszka mleczka kokosowego
  • pierś z kurczaka (w wersji wegańskiej można pominąć i nic się nie zmienia – danie wciąż jest pyszne)
  • paczka makaronu (u mnie jest to zawsze makaron spaghetti)
  • łyżka błonnika
  • sól i pieprz
  • olej

 

 

 

Przygotowanie:

Makaron podgotuj – ma być jeszcze trochę twardy.

Na dużej patelni rozgrzej olej.

Dodaj pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki i przesmaż z dwóch stron.

Następnie zdejmij mięso z patelni, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek – zazwyczaj kroję go w plasterki

(gdyby mięso puściło wodę, należy ją wylać, a na patelni rozgrzać nową porcję oleju).

Kiedy cebula i czosnek są już miękkie, dodaj kurczaka, sól, pieprz i przemieszaj całość.

Następnie dołóż makaron, a całość zalej mleczkiem kokosowym.

Dodaj łyżkę błonnika i dobrze wymieszaj.

Po 2-3 minutach dodaj szpinak (nie zmieści się cały od razu, więc rób to partiami, co jakiś czas mieszając).

Jeśli składniki zaczną przywierać do patelni, możesz dodać trochę wody lub mleka roślinnego.

Kiedy na patelni jest już cały szpinak raz jeszcze zamieszaj, by połączyć wszystkie składniki.

Dodaj pieprz i sól do smaku.

Zaproś gości i zajadajcie się wspólnie. Albo nie zapraszaj nikogo. Starczy Ci wtedy obiadu na dwa dni. Albo i nie 🙂